Home to the working Border collie
line decor
  
line decor
HET RAS
 

De border collie is een zeer intelligente hond die veel beweging nodig heeft. Het liefst wordt de border collie niet alleen lichamelijk bezig gehouden maar word hij ook graag geinspireerd om na te denken over dat wat hij moet doen. De honden zijn van oorsprong gefokt om zo'n 8 uur per dag te kunnen werken.


De border collie is er in vele varianten; zwart/wit, driekleur, blue merl, en red merl. Daarnaast kunnen ze langharig, ruwharig, glad of gekruld zijn, bruine ogen, blauwe ogen of beiden ogen verschillend hebben, en staande oren, hangende oren of tip oren hebben. De schoft hoogte van een border collie is voor reuen 53 cm en voor teven iets kleiner.


Tegenwoordig wordt er in vergelijking met vroeger,.steeds vaker naar fijner en kleiner gefokt. Ik hou persoonlijk wel van een redelijk grote reu en iets kleinere teven. Kleinere border collies zouden wendbaarder zijn en minder water nodig hebben. Als je alleen maar op het wedstrijdveld staat dan is dit ideaal maar voor het praktijkwerk op de heide is het wel zo handig dat de hond boven de heide uit komt en zodoende goed overzicht heeft. Dan merk ik toch dat de wat grotere honden op ruw terrein hun werk beter kunnen doen dan de kleinere.


De border collie heeft geweldige kwaliteiten om schapen of ander vee te kunnen drijven en hoeden. Ze zijn erg intelligent en gehoorzaam. Ze willen de baas behagen door voor hem te werken (will to please). Hier kunnen ze zeer fanatiek in zijn en moeten soms tegen zichzelf beschermd worden. Zo ben ik ooit bijna een van mijn honden verloren.


Het was een warme dag en de schapen waren erg bewegelijk. We moesten een bepaald stuk begraasd hebben maar daar hadden de wollige dames duidelijk andere gedachten over. De hond moest keer op keer weer de schapen terug drijven. Op een gegeven moment begon mijn hond raar te lopen en viel om. Oververhit! Gelukkig had ik voldoende water bij me om hem af te koelen. Maar dit had ook hel verkeerd kunnen aflopen. Dit overkomt border collies wel vaker bv. wanneer ze meelopen aan de fiets op warme zomerse dagen. Meestal wanneer het erg warm word ga ik 's morgens heel vroeg de hei op en zijn we voor het warmste gedeelte van de dag weer terug bij de kooi. Maar ja soms gebeuren er onderweg op de hei onverwachte dingen waardoor de dag onbedoeld kan uitlopen.


De border collie moet ook een mate van eigen initiatief kunnen tonen, vooral in de praktijk. Soms moeten ze ver van de herder werken of zien ze iets wat de herder niet ziet en moeten ze daar op eigen initiatief op anticiperen. Al deze goede eigenschappen kunnen ook nadelig zijn voor de border collie. Ze leren snel en als je niet goed weet hoe je een hond africht dan leer je, je hond al snel verkeerd gedrag aan. Dit geld al voor een pup. De opvoeding van een pup heeft behalve kennis en inzicht vooral een rustige en consequente aanpak nodig. Een border collie kan gedragsproblemen gaan vertonen wanneer zij niet goed begrepen worden of wanneer ze hun energie niet kwijt kunnen.